BC Utrecht Cangeroes stopt voorlopig met dames eredivisie basketball

      Reacties uitgeschakeld voor BC Utrecht Cangeroes stopt voorlopig met dames eredivisie basketball

Met pijn in het hart hebben we bij BC Utrecht Cangeroes besloten om komend seizoen geen damesteam uit te laten komen in de eredivisie.

We zijn een drietal jaar geleden gestart met een ambitie om centraal in land voor jonge meiden en dames ook op hoog niveau basketball te kunnen aanbieden. Zonder dat je daar minimaal een uur voor moet reizen. Al die jaren hebben we hier gestaag aan gebouwd en mooie resultaten neergezet. Al bleven sportief gezien resultaten nog achter. We hebben ook een aantal sponsoren aan ons weten te binden, maar helaas niet die ene hoofdsponsor voor wat extra armslag. Dat is ook lastig in een stad als Utrecht waar meerdere grote sporten op eredivisieniveau uitkomen.

We merken dat topsport ondersteuning vrijwel volledig bij de vereniging ligt. Basketball is ook nog een wat kleinere sport met minder leden. Vanuit de gemeente heeft (top)sport minder de aandacht. Zo zijn er in de stad nog steeds onvoldoende betaalbare of beschikbare binnen-accommodaties. Huisvesting voor topsporters is er ook nagenoeg niet. Hopelijk krijgt dit meer vorm met het Trajectum project. Verder ligt veel op het bordje van vrijwilligers die het sportteam en alles daaromheen ondersteunen. Deze groep is in tijden van (post)Corona moeilijker te vinden.

Als laatste en zeker niet onbelangrijk is het aantal damesbasketballspelers van hoog niveau in Nederland beperkt. Meerdere clubs trekken aan die kleine groep. Daarbij helpt ook niet dat 5×5 basketball geen prioriteit krijgt vanuit de Nederlandse Basketball Bond en 3×3 wel. Steeds meer dames verkiezen daardoor 3×3 boven 5×5.

We vinden het heel jammer dat we de traditie van dames eredivisiebasketball in en om Utrecht komend seizoen niet kunnen continueren.

We willen iedereen die op sportief, financieel en/of organisatorisch gebied de afgelopen jaren een steentje heeft bijgedragen hartelijk danken voor hun inzet.

We gaan ons komende jaren volledig concentreren op de jeugd en hun talentontwikkeling. Zij hebben de toekomst! En wie weet staat er over paar jaar een nieuwe lichting klaar, zijn er goede faciliteiten in de stad en vinden we een mooie hoofsponsor. Misschien keert Utrecht dan terug in het eredivisie basketball.

Bernd Visser
Voorzitter Utrecht Cangeroes Topsport