Geschiedenis

BC Utrecht Cangeroes bestaat sinds 2017 en komt voort uit twee verenigingen: BC Utrecht en Cangeroes.

In 1964 wordt Utrecht Cangeroes opgericht uit onvrede over de gang van zaken bij de toentertijd grote basketballvereniging S.V.E. In 1971 verandert Cangeroes haar naam in Ola Stars, als gevolg van een sponsorcontract om vier jaar later weer Cangeroes te worden. In 1977 ontstaat een mooie traditie: het Deukentoernooi, waarbij mannen en vrouwen van alle leeftijdscategorieën met en tegen elkaar spelen. Deze traditie staat nu bekend als het Oliebollenmixtoernooi.

Er vindt regelmatig een wisseling van thuishonk plaats. Eerst het centrum, later Hoog Caterijne en daarna in Leidsche Rijn. Uiteindelijk wordt Nieuw Welgelegen de thuisbasis, maar het lukt nooit om daar een echt thuisgevoel te creëren.

BC Utrecht is begonnen in 1969 als schoolbasketballvereniging van de Openbare Scholengemeenschap (OSG) Hendrik Van der Vlist. Met 25 tot 30 teams was OSG eind jaren 80 een tijdje de grootste club van Nederland. Begin jaren 90 ging de school OSG op in het inmiddels grotere Prisma College. De naam van de basketballvereniging veranderde in Prisma College. In 2000 werd  BC Utrecht een algemene vereniging.

Er wordt overal in de stad getraind en gespeeld. De laatste jaren in Sporthal Galgenwaard, maar geen enkele sporthal voelt als ‘thuis’.

2015 is het jaar van de grote plannen: Cangeroes besluit, samen met Amazone Utrecht Basketball, een pilot van de gemeente aan te gaan om een sporthal in zelfbeheer te nemen. Het wordt sporthal Lunetten. Vanaf 2016 wordt nog hechter samengewerkt met andere basketbalverenigingen in Utrecht. BC Utrecht gaat ook haar wedstrijdprogramma in Sporthal Lunetten afdraaien.

De verhuizing naar een nieuwe hal en een nieuwe wijk gaat gepaard met de start van de Wallabies, kleuterbasketball op zaterdagochtend voor onze kleinste Utrecht Cangeroes. Daarnaast start de jeugd technische commissie met extra skillstraining op vrijdagmiddagen. Zo worden de mogelijkheden van een eigen hal gelijk goed benut.
In 2017 is BC Utrecht Cangeroes een feit.