Wegens coronavirus komend weekend geen competitie voor teams uit Noord-Brabant

      Reacties uitgeschakeld voor Wegens coronavirus komend weekend geen competitie voor teams uit Noord-Brabant

In het kader van de uitbraak van het coronavirus heeft de Nederlandse Basketball Bond (NBB) besloten alle wedstrijden van teams die uitkomen voor een Noord-Brabantse vereniging in elk geval af te gelasten tot en met zondag 15 maart. Voor Cangeroesteams betekent dit dat de volgende wedstrijden as zaterdag (14 maart) niet doorgaan:

  • BC Utrecht Cangeroes VU18 1 – Almonte VU18 1 (taken VU18-1 blijven wel staan)
  • EBBC VSE 1 – BCU Cangeroes VSE 3

De maatregel is genomen naar aanleiding van de oproep van de Brabantse Veiligheidsregio’s op 10 maart jl. aan Brabanders om ‘zeven dagen sociale onthouding’ in acht te nemen en het advies van NOC*NSF gevolg te geven aan die oproep. Het betreft wedstrijden van Brabantse teams ongeacht niveau en competities. Voor alle wedstrijden die de komende dagen op de planning staan voor Brabantse teams wordt in de loop van de komende weken bekeken of deze relevant zijn voor de eindstand. Indien dat het geval is, wordt gekeken naar een nieuwe datum om de wedstrijd in te halen. Indien dit niet het geval is, worden wedstrijden niet opnieuw ingepland en heeft dat tot gevolg dat de eindstand onvolledig is. Voorlopig zullen deze wedstrijden op de fictieve wedstrijddatum van 30-06-2020 worden gezet.

Overige wedstrijden gaan door
Op dit moment is er geen reden om andere basketbalwedstrijden of -evenementen af te gelasten. Iedereen die geen klachten heeft en niet uitkomt voor een vereniging uit Noord-Brabant kan de komende dagen gewoon deelnemen aan basketbalwedstrijden en -trainingen in Nederland. De NBB gaat er op basis van de informatie en adviezen van het RIVM van uit dat samen sporten, mits met aandacht voor extra hygiëne, binnen de richtlijnen, adviezen en oproepen van de gezondheidsautoriteiten valt. De NBB vindt het daarbij zeer belangrijk te benadrukken dat alle basketballers en fans de adviezen met betrekking tot de basishygiëne (RIVM) en de sport specifieke adviezen (NBB) hieronder goed doornemen.

Basishygiëne
De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen

Sport specifieke hygiëne zaken
Als aanvulling op het advies van het RIVM over de basishygiëne adviseert de NBB de line up voor en na de wedstrijd te vermijden, alsmede high fives met teamgenoten en coaches. Wens de tegenstander en de scheidsrechters mondeling een prettige wedstrijd en bedank ze na afloop eveneens mondeling. Daarnaast adviseert de NBB alleen de eigen bidon of waterfles te gebruiken. Ben je scheidsrechter, gebruik dan alleen je eigen fluitje. Het is verstandig om voor en na de wedstrijd de handen goed te wassen en ook gedurende de wedstrijd de adviezen van het RIVM op te volgen, zodat een eventuele verspreiding wordt geminimaliseerd. De kans dat het virus wordt overgedragen tijdens een basketbalwedstrijd, via fysiek contact of contact met de bal, is zeer klein en met deze maatregelen draagt iedereen bij aan het voorkomen van verdere verspreiding.

Meer informatie
Meer informatie over het coronavirus lees je op de sites van het RIVM en van NOC*NSF. De laatste stand van zaken met betrekking tot de basketbalcompetitie in Nederland lees je op http://www.basketball.nl/coronavirus