De JU18-1 Utrecht (Chameleon) Cangeroes

      Reacties uitgeschakeld voor De JU18-1 Utrecht (Chameleon) Cangeroes
utrechtcangeroes-MU18-1-seizoen-2018-2019

De Jongens U18-1 zijn dit seizoen op missie: de spelers zoeken hun ‘next level’ basketball. Next what? Next level! Hoe kunnen ze zich als individu en als spelersgroep richting een volgend basketballniveau ontwikkelen? Basketballen kunnen alle spelers, maar wat is er nodig om van goede skills, de betere skills te maken en van de betere de beste?

Voor het eerst in de clubgeschiedenis speelt een jongensteam in de landelijke Tweede Divisie. Een competitie waarin goed basketball niet goed genoeg is. Alleen met het beste spel maak je kans op een overwinning. Tussenstand: vijf gespeeld, vijf gewonnen. Maar het ging zeker niet vanzelf.

Zo was een denderende full-court-press in de eerste wedstrijd nodig om een achterstand van 17 punten bij rust weg te werken tegen de Almere Pioneers, stelden we de voorsprong tegen Leiden pas na een spannende overtime definitief veilig en bleven er van het gat van 15 punten tegen de Black Eagles uiteindelijk maar 6 over. Ook tegen de Rotterdamse talenten gaf een tweede versnelling pas laat in de wedstrijd de doorslag (30-2 run in het laatste kwart). Dat de spelers zoveel mogelijk minuten willen maken bleek ook tijdens de vijfde wedstrijd. Wederom verlengden we de wedstrijd met 5 extra minuten, waarna ditmaal tegen de Breda Barons de punten in Utrecht bleven.

Wat maakt dit team zo ongrijpbaar? Allereerst, het is een team. De team spirit zit goed, de samenstelling klopt en dit zorgt ervoor dat de spelers voor elkaar willen werken. Verder speelt het team als een merkwaardige kameleon. Iedere keer weet de ploeg zich aan te passen aan de tegenstander. Raakt de tegenpartij gewend aan man-to-man defense dan schakelt de ploeg naar een zone. Werkt halfcourt niet? Voor je het weet staat er een fullcourt press. Iedere keer als de tegenstander de nadruk legt op het gevaar van een van onze spelers, komt het gevaar weer van een ander. Als voorbeeld: op wie leg je de verdedigende focus als gemiddeld 5 spelers in de dubbele cijfers staan? Hoe verdedig je guards die opeens op de forwardpositie spelen, fowards die in de post staan en centers die buiten de bucket net zo scherp zijn als erbinnen? Heb je de ene AND1 drive net verwerkt, mag je alweer een driepuntschot uit het netje halen. Het aanpassingsvermogen en de veelzijdigheid zijn zeldzaam en vormen de basis die moet leiden naar het ‘next level’ van deze selectie. Daarbij weten guards Quinten en Siebe naast hun eigen spel de lijnen van het team uit te zetten, worden tegenstanders constant verrast door de razendsnelle acties van Amir, Max en Milo, evenals de sterke drives van Dulguun, weten opponenten geen raad met de schoten van Joost en Stein en lopen ze telkens tegen de ijzersterke defense en rebounding aan van Bart, Tom en Puk. Vul bij de bovenstaande acties steeds andere spelers in en de link naar de kameleon is gelegd.

De vijf overwinningen klinken hoopvol, maar ons ‘next level’ is nog lang niet bereikt en er valt op dit niveau nog veel te leren. Onoplettendheid, foutenlast en tactische slordigheden worden namelijk door iedere tegenstander afgestraft. Onder leiding van de uitgebalanceerde staff (bestaande uit Richard en Sem), mogen de jongens na de welverdiende herfstvakantie afreizen naar Capelle aan den IJssel voor het nog ongeslagen Cady. Kijk je liever een wedstrijd in Lunetten? De eerstvolgende thuiswedstrijd is op zaterdag 10 november (13.00) tegen de Woodpeckers. Op de volle tribunes is er vast nog een plekje tussen het enthousiasme publiek!