Vrijwilligers in de schijnwerpers: Carlo

      Reacties uitgeschakeld voor Vrijwilligers in de schijnwerpers: Carlo

Zoals velen van jullie weten, is vorig jaar een wervingscampagne voor vrijwilligers gestart. Daarbij is onder andere gebruik gemaakt van filmpjes ‘Vrijwilligers in het zonnetje’. Deze werden via verschillende kanalen onder de aandacht van de leden gebracht.

Hoewel de club door de campagne een aantal nieuwe vrijwilligers kon verwelkomen, komen we nog steeds mensen tekort die hun steentje willen bijdragen aan de leuke, gezellige en succesvolle club die we (willen) zijn.

Terwijl veel leden hun wekelijkse trainingen afwerken en wedstrijden spelen, zijn er buiten het veld allerlei activiteiten gaande om dit alles mogelijk te maken. Dit werk doen vrijwilligers met veel energie en toewijding doen.

Maar wie zijn eigenlijk die mensen achter de schermen, de stille krachten, die ons in staat stellen ons lievelingspotje te spelen en na afloop van de wedstrijd een drankje en hapje te doen? In de tweede aflevering van de rubriek ‘Vrijwilligers in de schijnwerpers’ gaat onze aandacht uit naar Carlo van den Boogaard, voor velen gewoon Carlo, die het gezicht vormt van het dagelijks beheer van sporthal Lunetten, waarin wij trainen en spelen.

Ruwe bolster

Het is 1 april, maar zeker geen grap! Ik ben op bezoek bij Carlo van den Boogaard. Even voorstellen aan deze markante persoonlijkheid, die recht door zee is en eerlijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Een man met een goede inborst, die graag klaar staat voor een ander, maar niet gepiepeld of gemanipuleerd wil worden. Je moet hem ook niet tegen hebben, want dan zijn de rapen gaar. Hij vertelt  in ‘zijn’ kantoor dat hij altijd eerst vriendelijk vraagt en een keer waarschuwt. In Utereg zeggen ze over mensen zoals Carlo ‘ruwe bolster, blanke pit’.

Familie

Carlo is opgegroeid in een volkswijk in Utrecht en is de partner van Jenny. Samen wonen zij in Lunetten en hebben vier kinderen, waaronder Saskia en Erica. Zij namen het initiatief om op zaterdagochtenden met trainingen voor de kleintjes te beginnen, de Wallabies. Saskia is de partner van Eric Suurmond, die in het bestuur van de Stichting Sporthalbeheer Lunetten (SSL) zit. Hij vroeg zijn schoonvader (Carlo dus) in 2016 of hij er wat voor voelde om het beheer van de hal op zich te nemen. Carlo was inmiddels twee jaar met pensioen, had tijd over, is graag bezig en houdt van knutselen.

Hij zei dus ‘ja’ op de vraag van Eric en beheert nu al weer zeven jaar de hal. Dat doet hij met veel plezier, hoewel hij ook wel zijn mindere momenten kent. Dat is vooral wanneer de leden van de club er een zooitje van maken. Niet of niet netjes opruimen, daar kan hij slecht tegen. Dat kan gaan om de hal, maar ook om de bar/restaurant. Met name de jongere mannen maken zich er nogal makkelijk vanaf en realiseren zich niet dat de beheerder dan dat karwei moet opknappen. Maar in het algemeen valt het mee: in 90% van de gevallen gaat het goed. In een aantal opzichten gaat het ook steeds beter. De discipline en strengheid van zijn kant heeft daar ook zeker bij geholpen. In zijn woorden: ‘Je moet er bovenop zitten’. Als voorbeeld noemt hij, dat er geen kauwgom meer op de vloer te vinden is. Maar dat is ook wel eens anders geweest. Dat was ook de verdienste van Rolf de Groot volgens hem. Wat hem helpt bij het opvoeden van jong (en soms ook oud) is, dat hij voldoende levenservaring heeft. Hij heeft 33 jaar op de stadsbus gezeten en daarvoor vele jaren bij een internationaal transportbedrijf gewerkt. Nee, ze maken Carlo niets meer wijs.

Zijn hartje open

Op mijn vraag waar hij zijn plezier vandaan haalt, begint hij te stralen en wijst met name naar de jeugd. Als hij kinderen ziet sporten, dan gaat zijn hartje open. Hij vindt dat belangrijk en prachtig om te zien. Daar doet hij het voor. En wat gebeurt er als hij ziek is, wie doet het dan? In dat geval moeten de teams zelf opbouwen. Dat kunnen ze ook, want hij heeft al vele malen geholpen en daarbij het goede voorbeeld gegeven. Hij vindt ook, dat de coaches daarbij moeten leiden en begeleiden.
Carlo steekt heel wat uurtjes in het beheer van de hal, maar heeft wel zijn vaste dagen. Dat zijn de donderdag en de zaterdag. Dan doet hij onderhoudswerkzaamheden, zoals het repareren van de warmteketels. Op andere dagen geven wisselend Renee Hoveling, Hans Breidenbach en Anne von Burg acte de presence, terwijl Mo van schoonmaakbedrijf Wailan ’s avonds aanwezig is.

Meer waardering

Heeft Carlo nog een advies voor de club? Ja, dat heeft hij wel. Hij vindt dat te weinig mensen te veel werk verrichten. Vele handen maken licht werk, dus daar valt nog wel wat te verbeteren. Daarbij komt dat de gemeente eerder tegenwerkt dan meewerkt. Als hij kijkt naar de SSL, dan vindt hij dat er wel wat meer waardering op zijn plaats is. Volgens hem zijn de bestuursleden van de SSL stuk voor stuk TOPPERS. En met deze constatering nemen we afscheid in ‘zijn kantoor’: ik met huiswerk, Carlo met een grote glimlach!

Jeanpaul van Esschoten